Sponsor in de kijker: HB Accountants

KFCT ging op gesprek bij HB Accountants. Met hun kantoor over het oude Villapark, en beide voormalig voetballer hebben Bart Huybrechts en Tim Laurijssens heel wat connecties met voetbal en KFCT in het bijzonder.

Bart, jij bent de oprichter van HB Accountants. Was het moeilijk om de stap naar een eigen bedrijf te maken?

Ik kom uit een zelfstandig nest dus ‘it was meant to be’ denk ik. Ik heb jaren als accountant in dienstverband gewerkt maar wilde meer. Ik wilde een nieuwe uitdaging, meer voldoening in wat je bereikt. Mijn eigen verantwoordelijkheid, inclusief eventuele foute beslissingen. In 2009 heb ik mijn eigen zaak opgericht en in 2013 zijn we met ons kantoor naar de Kempenlaan verhuisd, recht tegenover het oude Villapark waar KFCT destijds haar thuisbasis had.

De verantwoordelijkheid van mijn eigen kantoor bleef wel op 2 schouders rusten en dit wilde ik veranderen.  Ik ben in zee gegaan met Tim, en heb zo het paar schouders kunnen verdubbelen.

Tim is 3 jaar geleden zelfstandige geworden na verschillende jaren in dienst te zijn geweest bij Deloitte. Hij zocht een klankbord en zo kwamen we terug met elkaar in contact.

Bart en ik hebben samen gevoetbald, gaat Tim verder. We zijn uit hetzelfde hout gesneden wat maakt dat de gesprekken rond een mogelijke samenwerking heel vlot gingen. We werden verliefd, gesprekken vorderden en we verloofden ons. De trouwdatum ligt nu vast…op 1 oktober zetten we formeel de krabbel onder onze samenwerking.

Het team van HB Accountants is jong. Is dit een bewuste keuze?

Ja, toch wel. Onze sector is enorm hard aan het veranderen. Digitalisatie is zeer sterk gegroeid. Vroeger moesten facturen manueel ingeklopt worden en kwam er heel wat administratie aan te pas.  Dat is toch wel erg veranderd. We werken nu met robotic accounting. Dat wil zeggen dat een dossier voor 50 à 60% automatisch verwerkt kan worden, waardoor we de vrijgekomen tijd kunnen besteden aan opvolging en advies voor onze klanten. Jongeren omarmen die digitalisatie iets vlotter. Ons jonge team heeft mij zelfs aangespoord om op deze trein van digitalisatie te springen, vertelt Bart.

En hoe vinden klanten het om geholpen te worden door een jongere medewerker?

We proberen altijd de juiste medewerker bij de juiste klant te zetten. We werken daarom met een intake gesprek. Zo leren we onze klant kennen en weten we wat hij verwacht. Op die manier kunnen we een goede match zoeken met 1 van onze medewerkers. Anderzijds is voor de klant zo’n intake gesprek een kennismaking met ons kantoor. Onze samenwerking moet namelijk gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen want dan kunnen we pas toegevoegde waarde bieden.

Richten jullie je op bepaalde sectoren?

We richten ons vooral op KMO’s. Alle sectoren kunnen bij ons terecht. Enkel de zeer specifieke sectoren zoals de diamantsector en de horeca laten we liever aan een confrater die hier echt in thuis is. Deze sectoren vereisen toch wel heel wat ervaring op dat gebied.

Particulieren zijn niet onze core business. Er moet veel rekening gehouden worden met reglementering en papierwerk, wat veel tijd kost. En tijd kost geld.

In een notendop, waar kunnen klanten voor bij jullie terecht?

Het verhaal begint bij jaarrekeningen en balansen opmaken, het is de basis van accounting.  Alleen ligt hier onze uitdaging niet. Onze uitdaging ligt in ‘crossing finance’. Daar willen we het verschil maken ten opzichte van onze concullega’s. We willen verder meedenken dan onze neus lang is. Op basis van de cijfers en wat we zien en voelen op de werkvloer een sparring partner zijn voor onze klant. Samen met de klant zijn pad verwezenlijken. We zitten ook liefst zoveel mogelijk bij de klant. Je leert zijn business echt kennen en kan zo een juiste wisselwerking bewerkstelligen.

Ik zie mezelf als een papegaai op de schouder van de ondernemer, zegt Bart. Om vanuit onze financiële insteek tips en tricks te geven aan de ondernemer. Hij beslist natuurlijk zelf wat hij hiermee doet.

Waar willen jullie staan over 5 jaar?

We willen blijven groeien, vertelt Tim. Onze medewerkers ook de ruimte geven om in ons bedrijf mee te groeien.  We willen de structuur van onze onderneming goed zetten zodat we daar een mooi en stevig huis op kunnen bouwen.

Waar ligt jullie werkgebied?

We zitten voornamelijk in de Kempen met uitschieters naar alle hoeken van het land. Onze achterdeur is hermetisch gesloten. We doen er alles aan om onze klanten tevreden te houden en hopen dat zij op die manier voor mond-tot-mond reclame zorgen. Nieuwe klanten ontvangen we graag via onze voordeur die wagenwijd open staat.

Hebben jullie nog een fiscale tip voor de ondernemers onder ons?

Wist je dat de kosten van een klanten-event volledig fiscaal aftrekbaar zijn? De algemene regel is dat onthaal- en receptiekosten slechts voor 50% aanvaard worden qua directe belastingen en dat de BTW totaal niet kan worden gerecupereerd. Nu, als je het gehele opzet van je event verstandig aanpakt, kan je zowel de BTW volledig recupereren alsook de kosten 100% inbrengen in je jaarlijkse belastingaangifte. Voor de exacte tips en tricks hieromtrent weet je ons wel te vinden, zegt Bart met een knipoog.

Hoe is jullie connectie met KFCT?

Ik ben op mijn 5 jaar beginnen voetballen, vertelt Bart. Mijn nonkel, Jan Belmans kwam me dan thuis ophalen om op woensdag mee te trainen. Tot mijn 21 jaar heb ik op het Villapark rondgehangen. KFCT speelde in die tijd echt voor de prijzen in 2e klasse. Na mijn 21e ben ik nog een paar jaar provinciaal gaan voetballen en uiteindelijk bij Lentezon terechtgekomen. Daar heb ik Tim leren kennen.

KFCT – VV Vosselaar is voor ons toch wel een speciale match.  Enerzijds omdat ik in Turnhout woon en mijn jeugdopleiding bij KFCT genoten heb. Tim woont dan weer in Vosselaar. Anderzijds omdat mijn neef Frank Belmans trainer is van VV Vosselaar én Tim en ik onder zijn toen nog prille trainersvleugels enkele mooie seizoenen beleefden.

Hebben jullie nog goede raad voor onze club?

Loop jezelf niet voorbij op financieel gebied. Zorg dat je een goede basis hebt waarmee je kan werken en dat je ambities niet groter zijn dan de spaarpot. Wij willen met onze sponsoring graag een steentje bijdragen.

 

Bart en Tim, bedankt voor dit gesprek en heel veel succes met de nieuwe samenwerking.

Eef Aerts

Meer informatie kan je vinden op www.HBaccountants.be

Hb Accountants Team 3