Nieuw boek over KFC Turnhout beschrijft de ups en downs van de club

Op vrijdag 11 december heeft Turnhouts historicus, schrijver en KFCT-communicatiemedewerker Sam Van Clemen zijn nieuw boek gepresenteerd in Standaard Boekhandel: ‘KFC Turnhout, meer dan een eeuw voetbaltraditie’. 

 

 

Maar het is ook een eerlijk boek, dat de mooie tijden van KFC Turnhout beschrijft maar net zo goed de minder fraaie kanten van de clubgeschiedenis. Er kwam veel volk opdagen voor de presentatie. Achtereenvolgens spraken schepen Boogers, burgemeester Vos, voorzitter Kroos en de schrijver zelf de aanwezigen toe.

 

 

Marc Boogers (Groen) had in zijn introductie lovende woorden voor het boek en auteur Van Clemen. Marc is zelf voetbalfan en voetbalvader en heeft zich ook als jeugdteambegeleider ingezet voor de club. Hij is dus als politicus maar ook persoonlijk betrokken bij KFCT.

190

Hetzelfde geldt voor Eric Vos (TIM). De burgemeester prees eerst de vorige boeken die Sam geschreven heeft, historische werken over de geschiedenis van onze stad, onder meer tijdens de Wereldoorlogen. Die boeken realiseerde Sam Van Clemen als historicus of in opdracht van iemand anders. Met ‘KFC Turnhout, meer dan een eeuw voetbaltraditie’ ligt dat anders. Dat boek heeft Sam vooral als supporter gemaakt, als clubmedewerkers en als man met een passie voor het voetbal in Turnhout.

De burgemeester vond het boek aangenaam om te lezen en belangrijk voor de stad: “Veel gebeurtenissen in het boek heb ik zelf meebeleefd als supporter en als schepen van sport. Deze club heeft veel mensen in Turnhout beroerd en is altijd belangrijk geweest voor onze sportieve jeugd. Ze draagt ook haar steentje bij aan de integratie van mensen met een migrantenachtergrond. Je hebt de voetbalvrouwen, de G-sport … Kortom, KFC Turnhout is een factor van betekenis in onze stad en daarom is ook dit boek belangrijk voor Turnhout.”

 

 

Voorzitter Ignace Kroos prees zich gelukkig met iemand als Sam Van Clemen in zijn club, die het vooral van de vele vrijwilligers moet hebben. Ignace Kroos vond ook dat Sam een eerlijk boek heeft geschreven, want het pad van KFC Turnhout is niet altijd over rozen gegaan. Sam beschrijft de stichting van de club in 1912, de oorlogsjaren, de topjaren maar ook de keerzijde van de medaille - de omkoping, de terugval, de verkoop van het Villaparkstadion, de barst tussen KV en FC Turnhout – om af te sluiten met de hereniging en de nieuwe start. Sam Van Clemen gaat niets uit de weg in zijn verhaal, dat hij verlucht met tal van foto’s. Ignace Kroos: “We moeten Sam dankbaar zijn voor dit mooie boek, en nu samen bouwen aan de toekomst van stamnummer 148 !” 

192
191

Sam sloot de boekpresentatie af en vertelde hoe KFC Turnhout als een rode draad door zijn leven loopt: “Ik heb de liefde voor deze club van zijn grootmoeder. Mijn grootvader was ook al medewerker en groot supporter van de club, maar hij stierf toen ik nog maar 2 jaar oud was. Mijn grootmoeder heeft de taak van haar man overgenomen en troonde mij als kleuter al mee naar de thuismatchen in het Villapark. Zo raakte ik als jong ventje besmet met de voetbalmicrobe.”

Door de jaren heen bleef Sam blauwwit door dik en dun trouw. En nu is er dus dat boek over zijn club. Als KFCT-fan, schrijver en geschiedkundige was hij uitstekend geplaatst om dit project te realiseren. Het resultaat mag er zijn en mogelijk komt er zelfs een vervolg.

 

‘KFC Turnhout, meer dan een eeuw voetbaltraditie’ is warm aanbevolen aan alle mensen met een hart voor het Turnhouts voetbal en belangstelling voor een brokje lokale geschiedenis. Want wie zijn geschiedenis niet kent, zei schrijver-filosoof George Santayana, is gedoemd die te herhalen.

 

Het boek is te koop in Standaard Boekhandel, St.Antoniusstraat  Turnhout 

en kost 20 euro.

 

Bart Goris