KFC Zwarte Leeuw - KFC Turnhout : Voorbeschouwing en selectie

Schoolbord, Tactiek, Voetbal, 2011 14

KFC Turnhout moet vanavond op bezoekend bij KFC Zwarte Leeuw voor een echte derby. Zwarte Leeuw heeft net als ons vijftien punten uit dertien wedstrijden. Beide ploegen gaan dus best voor de volle pot vanavond in het Van Roeystadion.

KFC Zwarte Leeuw ontstond in 1926 en sloot zich in 1927 aan bij de voetbalbond en kreeg het stamnummer 1124. In 1974 wist de club voor de eerste keer de poorten van de Nationale reeksen open te beuken en het zou daar dertien jaar lang in bevordering spelen en zelfs vijfmaal tweede eindigen in die reeks. In 1987 werd het kampioen en promoveerde het naar derde klasse. Ook daar werd het bijna kampioen maar kon Germinal Ekeren met één puntje meer toch de titel wegkapen. Het jaar daarop was het wel prijs en kwamen ze in tweede nationale terecht. Het bleef verder gaan op zijn elan en werd direct derde in tweede klasse met hetzelfde puntenaantal als Racing Genk. In de eindronde eindigde men achter datzelfde Genk dat naar eerste nationale promoveerde.

Daarna ging het mede door het arrest Bosman heel wat minder met de club en degradeerde het uiteindelijk op een paar seizoenen terug naar derde klasse in 1995. De eerste jaren speelden ze in de middenmoot maar daarna deden ze weer mee voor promotie die telkens net niet werd gehaald. Daarna deemstere de club verder weg met als dieptepunt de degradatie naar eerste provinciale. In het seizoen 2008/2009 promoveerde het weer maar na drie seizoenen kwam er terug een degradatie. Ze konden echter direct terug promoveren in 2013. De laatste twee seizoen eindigde Zwart Leeuw achtereenvolgens vierde en zevende in het klassement.

In het huidige seizoen begon Zwarte Leeuw met een nul op negen tegen Wijgmaal, Hasselt en Tienen. Het eerste puntje werd behaald op Sint-Lenaarts en er kwam zelfs een vijf op negen uit voort met een overwinning tegen Vosselaar en een gelijkspel tegen Overijse. Daarna behaalde Zwarte Leeuw redelijk wat gelijke spelen en de laatste twee weken overwinningen tegen Bocholt en Hoogstraten. De laatste nederlaag dateert ondertussen van 14 oktober op Cappellen. Een niet te onderschatten tegenstander dus.

Bij Zwarte Leeuw is Nico Lansu topschutter met zes doelpunten. Lansu speelde vorig seizoen nog voor Turnhout en is ook in het krantenoverzicht terug te vinden vandaag. Andere doelpuntenmakers zijn Van Belle (3), Van Wanrooij (3), Huygen (2), Lauryssen (2), J. Van Der Heyden (2), S. Vanderheyden (1).

Selecties

KFC Zwarte Leeuw
Vogels is geschorst. Faes keert terug na blessure.
Kern: Truyts, Pauwels, Mariën, Huygen, Van Bezooijen, Heylen-Buelens, Vets, Vanderheyden, Van Wanrooij, Lansu, Van Der Heyden, Lauryssen, Van Belle, Faes, Van Asch, Paulissen.

KFC Turnhout
Iedereen is fit.
Kern: Horsten, Michiels, Paridaans, Mafete, Eyeson, Van Parys, Proost, Versmissen, Van De Walle, Van De Vel, Dillien, Schijvenaars, Turelinckx, Coeckelbergs en Geenen.

Zwarte Leeuw – KFC Turnhout om 19h30