Stadsparkstadion ?

Stadion

Problemen voor KFC Turnhout ivm. het Stadsparkstadion 

Artikel HLN 

CLUB NIET AKKOORD MET FORSE VERHOGING HUURPRIJS

KFCT dreigt Stadspark te verliezen

KFC Turnhout moet mogelijk op zoek naar een nieuw stadion. De vierdeklasser kan zich onmogelijk vinden in de nieuwe huurprijs die de eigenaars van het stadion op tafel hebben gelegd. "We willen het KFCT niet moeilijk maken, maar er moet financieel wel iets tegenover staan", zegt oud-burgemeester Marcel Hendrickx. Hij staat op het punt een belangrijk aandeelhouder te worden in de vennootschap die het stadion beheert.

JEF VAN NOOTEN

Fusieclub KFC Turnhout speelde zijn thuismatchen aanvankelijk op de Leemshoeve. Omdat op die locatie geen tribune aanwezig is, verhuisde de vierdeklasser naar het Stadspark. Sinds oktober huurt de club het stadion voor haar thuiswedstrijden. Daar dreigt zeer binnenkort een einde aan te komen. De huurders geraken het niet eens met de beheerders van de vennootschap die de tribune liet bouwen en sindsdien beheert. Officieel huurt de vzw KV Turnhout het stadion en die vzw verhuurt het vervolgens aan vierdeklasser KFCT.

Gezond verstand

"Hopelijk komt er snel een oplossing uit de bus. We zitten over een aantal dagen opnieuw samen met de betrokken partijen", zegt Ignace Kroos, voorzitter van KFC Turnhout. "We gaan er van uit dat iedereen tot een duurzame oplossing wil komen in functie van het voetbal. Wat als er geen oplossing komt? Dan moeten we op zoek naar een alternatief. Eventueel terug naar de Leemshoeve, al is dat eigenlijk geen optie met de ambities die we hebben. We zijn in overleg met de stad. Het is ook mogelijk dat we Turnhout moeten verlaten. We hopen dat eindelijk het gezond verstand zegeviert, zodat we in het Stadspark kunnen blijven."
 

Eind februari

De vzw KV Turnhout zit mee rond de onderhandelingstafel. "We hopen dat er over enkele weken duidelijkheid is", zegt Erik Smeets. "Eind februari moeten alle partijen hun ei gelegd hebben, zodat we duidelijk weten waar we aan toe zijn. Die datum is al een paar keer opgeschoven. Het is dus onduidelijk of die timing gehaald wordt."

Als er geen akkoord komt, ziet het er naar uit dat KFC Turnhout het seizoen niet kan uitspelen in het Stadspark. "Want er ligt nog geen overeenkomst vast tot het einde van het seizoen. Tot nu toe werd het wedstrijd per wedstrijd bekeken", vervolgt Smeets. "Het financiële plaatje dat nu op tafel ligt, is te hoog. Dan is het een kwestie van te onderhandelen en tot een redelijk alternatief te komen. Dat vraagt tijd."

Aan de kant geschoven

Marcel Hendrickx, oud-burgemeester en voormalig voorzitter van KV Turnhout, staat op het punt om een zeer belangrijk aandeelhouder te worden van de vennootschap die het stadion beheert. Kwatongen beweren dat de huidige problemen een gevolg zijn van zijn komst naar de cvba. Marcel Hendrickx zou de fusieclub een pad in de korf wil zetten omdat hij destijds aan de kant is geschoven als voorzitter.

Hendrickx ontkent de aantijgingen ten stelligste. "Het is zeker niet de bedoeling om het KFC Turnhout moeilijk te maken. We willen op een correcte manier met elkaar samen werken", verzekert Marcel Hendrickx. "Maar het is toch logisch dat we het stadion niet gratis ter beschikking stellen. In de cvba zitten mensen die veel geld in het stadion gestoken hebben. Het is evident dat er dan iets tegenover moet staan. Maar dat is allemaal bespreekbaar. Met wat goede wil is er een redelijke oplossing te vinden voor iedereen."

Terrein is eigendom van stad, tribune van vennootschap

Het stadsbestuur van Turnhout moet voorlopig aan de zijlijn toekijken. De stad heeft alleen zeggenschap over het voetbalveld, niet over de tribune en de overige accommodatie. Die zijn eigendom van de cvba.

Om het voetbalveld in het Stadspark te kunnen gebruiken, moet KFC Turnhout alleen de goedkeuring hebben van de stad. Zowel het veld als de atletiekpiste zijn eigendom van de stad. Maar met een voetbalveld alleen is de club niks. Dat heeft ze op de Leemshoeve ook. De club wil een tribune gebruiken. En daar wringt het schoentje, want de tribune en andere accommodatie zoals kantine en kleedkamers zijn eigendom van een cvba. Die vennootschap heeft de tribune en dergelijke jaren geleden gebouwd toen het toenmalige KV Turnhout van het Villapark naar het Stadspark is verhuisd. Toenmalig clubvoorzitter Luc Boermans had de grond in het Villapark verkocht. "Als stad hebben we alleen iets te zeggen over het voetbalveld. De discussie gaat nu over het stadion. Daar zijn we als stad niet bij betrokken", zegt schepen voor Sport Hannes Anaf (sp.a). "Al zitten we volgende week wel rond de tafel met de club om te praten."
 

Alternatief?

Als er geen akkoord komt tussen de voetbalclub en de vennootschap achter het stadion, zal KFC Turnhout bij de stad aankloppen voor een alternatief. Zo'n alternatief is, zeker op korte termijn, niet meteen voorhanden in Turnhout. (JVN)