Sponsor in de kijker: Dienstenthuis

Dienstenthuis

Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar in de Herentalsstraat, pal in het centrum van Turnhout huist een van de grootste werkgevers van de stad. Dienstenthuis is een dienstenchequebedrijf dat bijna 1000 gemotiveerde thuishulpen aan de slag helpt. Vanaf januari openen zij trouwens een gloednieuw kantoor aan de Steenweg op Gierle, op een boogscheut van ‘ons’ vroegere Villapark. Wij gingen een praatje maken met afgevaardigd bestuurder Tim Klaassen.

Blauw-wit: De meeste mensen denken bij Dienstenthuis aan een poetshulp. Maar jullie doen nog meer?

Poetsen is inderdaad het voornaamste en de meest gevraagde hulp in de huishouding.  Maar iedereen krijgt het drukker en ouderen bijvoorbeeld hebben meer zorg nodig omdat ze langer op zichzelf blijven wonen. Daarom kan je bij ons ook terecht voor een huishoudhulp die je helpt met de strijk, boodschappen doen en zelfs met koken. 

Blauw-wit: Hoe lang bestaan jullie al? 

Dienstenthuis bestaat bijna 12 jaar.  Vanaf 1 januari 2018 hebben wij 8 kantoren, verspreid over de Kempen. Onze medewerkers wonen en werken allemaal in de streek. We tellen meer dan 40 verschillende nationaliteiten. En we hebben ook poetsmannen, die kunnen dat trouwens even goed als onze dames. Onze jongste hulp is 19 en de oudste 66. De huishoudhulpen krijgen ondersteuning van 30 medewerkers op onze kantoren. We hebben dus een erg divers personeelsbestand.

Blauw-wit: Heb je ervaring nodig om bij jullie in dienst te komen?

Nee, ervaring is niet nodig.  Je moet vooral goesting hebben om te beginnen.  De rest kunnen wij aanleren. Zo hebben we een eigen modelappartement waar een poetstest afgenomen kan worden. Heeft een hulp nog niet de juiste skills, dan worden deze aangeleerd. Ook hebben wij 4 job assistenten. Zij zorgen voor begeleiding op de werkvloer en stemmen samen met de klant en de huishoudhulp de behoeften en prioriteiten af. Maar ook de poetsmaterialen waarmee gewerkt wordt worden bekeken net als een logisch plan van aanpak.

Blauw-wit: Jullie zorgen goed voor jullie medewerkers.

Klopt! Wij bieden hen E-bikes aan om zich gemakkelijk en kosteloos te kunnen verplaatsen.  Daarnaast hebben we project WOTCA gelanceerd. WOTCA staat voor Watch out en take care always. Met WOTCA gaan we de uitdaging aan om onze huishoudhulpen in een veilige en gezonde omgeving te laten werken. Onze hulpen kunnen deelnemen aan een loopgroep, een stappentellercompetitie, workshops yoga of mindfulness maar krijgen ook praktische opleidingen en bijvoorbeeld aandacht voor (letterlijke) struikelblokken. Wij zijn enorm fier op ons veiligheids- en gezondheidsbeleid. Het ziekteverzuim hebben wij van 11% kunnen terugdringen naar 8% en ook het aantal arbeidsongevallen is fel gedaald. Tot slot kunnen we zeggen dat we hen oprecht appreciëren. Een groot personeelsfeest en diverse attenties zorgen voor tevreden en gemotiveerde collega’s. Wij willen dat mensen graag voor Dienstenthuis werken.

Blauw-wit: Hoe werkt een dienstencheque en kan iedereen deze aanschaffen?

Een dienstencheque is een eenvoudig en veilig betaalmiddel. Tegenwoordig gebeurt dat veelal digitaal. De cheques kosten 9 Euro per stuk en per uur betaal je na belastingaftrek nog maar 6.30 Euro. Eigenlijk koop je met een dienstencheque quality time. De tijd die je normaal kwijt bent in het huishouden kan je nu besteden aan familie, vrienden of het voetbal. 

Blauw-wit: Een huishoudhulp wordt ook wel eens ziek. Hoe garanderen jullie dan toch een goede service voor de klant?

Omdat we zo groot zijn is er altijd een mogelijkheid tot vervanging.  De huishoudhulp die ziek is meldt dit zelf bij de klant maar ook bij ons. Wij nemen dan contact op met de klant om te vragen of vervanging gewenst is. Vanaf 1 januari hebben we ook een vaste vervangploeg. Een continue dienstverlening is belangrijk hebben we van onze klanten geleerd.

Blauw-wit: Je ziet wel eens tv programma’s zoals ‘Schoon & Meedogenloos’ en ‘Verzamelwoede’. Komen jullie huishoudhulpen ook wel eens dramatische situaties tegen?

Ja, maar dat is zeer zeldzaam.  Wij hebben ongeveer 6000 klanten. Wat we van hen vragen is om respect en appreciatie te hebben voor de huishoudhulp. Iedereen, alle thuishulpen maar ook ikzelf, krijgt al eens graag een compliment voor het geleverd werk.

Blauw-wit: Hoe ben jij verbonden met KFCT? Vanwaar de interesse in sponsoring?

Als kind ging ik met mijn vader al naar KFCT kijken in het Villapark. Zelf heb ik altijd gevoetbald bij Oud-Turnhout maar hadden we jaarlijks een oefenwedstrijd tegen KFCT. Dienstenthuis gelooft in regionale sponsoring, zeker naar de jeugd toe. Wij sponsoren dan ook verschillende sportclubs zoals voetbal, korfbal en zelfs curling (een leuke knipoog naar de borstels). Wij beseffen dat sponsoring vooral om goodwill draait. Wij willen positieve projecten die mensen samenbrengen ondersteunen. En brengt dit klanten of huishoudhulpen mee, dan is dat mooi meegenomen.

Blauw-wit: Welke raad heb je voor onze club?

KFCT is heel realistisch bezig en dat is een goed ding. Het is niet gemakkelijk om een voetbalclub te runnen. Blijf jullie vooral focussen op de jeugd, dit zorgt voor dynamiek binnen de club. Blijf jullie spelers, ouders, vrijwilligers, sponsors en andere sympathisanten soigneren. Zij zijn de basis van een goede club.

 

Tim, bedankt voor het leuke gesprek, veel succes verder en hopelijk tot ziens op onze club.

Kempenaar 2016 Dienstenthuis 2

In 2016 won Dienstenthuis de Kempenaar, een bekroning voor Kempische onderneming van het jaar.