KFC Turnhout-Lyra ; de voorbeschouwing 

Eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar 2016 

Lyra Kfct 2 (1)

Voorbeschouwing KFC Turnhout- K. Lyra TSV

 

Over ons en de match

De eerste competitiewedstrijd van 2016 spelen we thuis, tegen de rode lantaarn van onze reeks. De heenwedstrijd was voor KFC Turnhout de openingsmatch van het seizoen. Die hebben we vlot gewonnen met 1-4. Lyra verzamelde sindsdien nog maar 6 punten; de Binken 23. Op papier lijkt de terugwedstrijd dus een makkie. Of het dat ook wordt, dat zullen we pas zondag om kwart over vier weten. Voetbal is immers geen wetenschap en in onze reeks zijn er wekelijks verrassingen…

 

Lyra begon dan wel rampzalig aan het seizoen, maar de laatste weken van 2015 konden de Lierenaren toch wat punten sprokkelen. Met onder meer de ervaren Ben Van Den Brandt (middenvelder, ex-Turnhout) en trainer Jonas De Roeck moet Lyra in de terugronde tot beter uit de hoek kunnen komen. Trainer Tom Moons zal de wedstrijd van zondag alvast niet onderschatten. Zullen onze jongens ook bij de les zijn? Daar rekenen we op en we kijken dan ook met vertrouwen uit naar de match, nu zondag 10 januari om 14.30 uur in het Stadsparkstadion.

 

Voor de samenstelling van ons team is het wachten tot na de training van donderdag 7 januari.

 

Lyra, een lenig begrip

Van bij zijn stichting in het begin van de 20ste eeuw heeft Lyra een belangrijke rol gespeeld in het Lierse verenigingsleven. De naam “Lyra” wordt al gauw een begrip in het voetbal, maar ook in turnen, tennis, toneel, ballet en muziek! De “TSV” in de oorspronkelijke én de huidige clubnaam staat dan ook voor “turn- en sportvereniging”. Eén bestuur destijds regelde al die uiteenlopende activiteiten…

 

In 1909 sluit TSV Lyra – later K. Lyra – zich aan bij de Belgische voetbalbond. De club boekt meteen successen. Al in het seizoen 1912-13 wordt Lyra kampioen van België in de tweede afdeling. Dat is ook het eerste seizoen op het nieuwe voetbalterrein aan de Mechelsesteenweg. In 1932 speelt Lyra opnieuw kampioen en promoveert de club naar de Ere-afdeling. Na de tweede wereldoorlog gaat het bergaf. Degradaties volgen elkaar op, tot de voetbalafdeling zich in 1971 afscheurt van alle andere activiteiten die Lyra overkoepelt.

In 1972 richten de Lyra-mensen een administratief nieuwe club op: K. Lyra TSV. Daarom kan TSV niet voortborduren op het eervolle palmares van K. Lyra. Met stamnummer 7776 moet de ploeg opnieuw op de onderste sport van de voetballadder starten. In de zes jaar tussen 1972 en 1978 klimt de club van vierde naar eerste provinciale. Na een dipje in 1982 rukt Lyra vanuit tweede provinciale op naar derde klasse, in 1990. Na twee seizoenen in derde zou de club de rest van de jaren 90 stationair in vierde doorbrengen. Ongeveer hetzelfde scenario herhaalde zich in het eerste decennium van de jaren 2000.

 

Sinds 2005 speelt Lyra in vierde klasse. In 2014 verhuisde de club noodgedwongen naar de terreinen van het vroegere Rita Berlaar. Haar slogan is dezelfde gebleven: “The legend is alive and kicking”. We hopen het oprecht. Vierde klasse lijkt zowat de natuurlijke biotoop van Lyra, als de club dit seizoen de degradatie kan afhouden. Met vijf punten achterstand op de voorlaatste, Lille, weten ze in Berlaar wat hen te doen staat de volgende 14 matchen.

 

Bart Goris