Samen Sterk U12IP Davy

We schrijven september 2015. Een heel aantal spelers meldt zich bij de gewestelijke u11. Weinig mensen die geloofden in deze jongens!

Toen begin vorig seizoen de U11 gewestelijke begonnen te trainen was dat in een groep van 17 spelers. Spelers waarvan niemand het niveau kon inschatten, aantal nieuwe onervaren spelers ook. Doorheen het seizoen slaagden deze jongens in wat niemand ooit van hen verwachtte. Vlot door de gewestelijke u11 competitie wandelen. Dan maar U12 na nieuwjaar, maar ook daar hield deze hechte groep stand.

Interprovinciaal voetbal

Interprovinciaal voetbal zou voor deze jongens zeer moeilijk worden. Dat wisten de trainers en de ouders zelf ook wel. Maar toch zagen ze potentieel en groeimarge. En kijk, na enkele zware leermomenten begon deze ploeg zich aan te passen aan het niveau en volgde na een aantal zeer goede wedstrijden een eerste overwinning in Tongeren. 0-4

We praatten met de afgevaardigde, Willy Baten over de verwachtingen, de toekomst en het doel dat deze groep vooropstelt.

Welke quote kan van toepassing zijn op onze spelers ?

Willy: Het is een groep bestaande uit veel culturen en talen. We hebben Belgen, Nederlanders, Palestijnen, Macedoniërs, Afrikanen in onze groep. Ook zijn er veel verschillende karakters aanwezig. Desondanks gaat de groep goed met elkaar om. Dit komt ook omdat de leiding van deze groep hier goed op stuurt en de capaciteiten heeft om dit in goede banen te leiden.
Qua voetbal is het een groep die op het 1e oog niet IP-waardig lijkt maar we hebben al veel bereikt in een korte periode om deze jongens meer op dit niveau te laten voetballen. Er is nog weel werk aan de winkel maar met deze leergierige groep gaat het de goede kant op.

 

Waarom ben je dit seizoen afgevaardigde van de U12IP? 
Willy: In 1e  instantie omdat mijn zoon bij dit team speelt. Ik ben net als mijn zoon al langer actief bij KFCT en de rol van afgevaardigde vind ik leuk om te doen en ligt mij ook. Ik doe er alles aan wat in mijn macht ligt om deze jongens naar een hoger niveau te brengen en het leuk te maken . De rol van afgevaardigde wordt meestal minderwaardig beoordeelt maar je kunt als afgevaardigde heel veel doen om ook jouw steen(tje) hierin bij te dragen.

 

Het leven van een afgevaardigde is niet altijd gemakkelijk. Doch is deze functie erg belangrijk voor een ploeg. Organisatie, administratie en ondersteuning zijn belangrijke taken van een afgevaardigde. Zoals u in het volgende filmpje kan zien komt er nog meer bij kijken. Zoeken en terughalen van een bal in een paardenwei bijvoorbeeld.

De eerste overwinning in een aantal leuke fragmenten. Winst is niet het allerbelangrijkste in voetbal maar soms kan het kinderen een enorme boost aan zelfvertrouwen geven.

Wat zijn je verwachtingen? Wanneer ben je op het einde van het seizoen tevreden?
Willy: Ik ben tevreden als we de jongens naar een hoger niveau gebracht hebben. Dit geldt niet alleen voetbaltechnisch maar ook sociaal en mentaal. Zeker in de groep met veel verschillende karakters is dat een uitdaging. Het winnen van wedstrijden is dan ondergeschikt, maar kan het proces wel versnellen.

Kan je vergelijkingen maken tussen het trainen van een eerste elftal en een jeugdploeg?
Willy: Bij het 1e elftal ligt de nadruk meer op het winnen van wedstrijden dan bij ons, maar door aan alle onderdelen (voetbaltechnisch, sociaal en mentaal) individueel en in groep te werken wordt het winnen van wedstrijden gemakkelijker. Dus deze vergelijking gaat zeker op.
 
Ben je tevreden over de voorbereiding? Wat liep er moeilijk? Kan je verder bouwen op vorig seizoen?
Willy: De voorbereiding liep beter dan het vorige seizoen. Toen was deze periode veel drukker en hectischer. We hebben eigenlijk geen moeilijkheden gehad wat betreft trainingen en wedstrijden en het aantal spelers hiervoor. Wel is de levering van het kledingpakket een doorn in het oog. Trainen zonder voetbal of goede uitrusting wordt dan wel moeilijker.
Voor dit seizoen hebben we grotendeels een nieuwe ploeg moeten samenstellen omdat sommige spelers het gewenste niveau niet aan konden. Hierdoor is de competitiestart nogal in het water gevallen. De laatste weken hebben we de groep op orde en zien we ook het voetballend vermogen groeien.
 

Worden er al eens grappen uitgehaald door de spelers?
Willy: Gelukkig wordt er genoeg gelachen op de training en ernaast. Blijkbaar hebben ze veel ontzag voor de trainers want ik kan geen echte grap bedenken die men uitgehaald heeft. Niet dat men bang is voor de trainers maar blijkbaar weet men hoever men kan gaan. Wel wil men nogal eens lachen om de gemiste schoten van de trainer die denkt dat hij nog 11 jaar is en een goed schot heeft maar dat hij vaak genoeg zelf de ballen in het maisveld kan gaan halen.

 Wie is de leider van jouw spelersgroep? Manifesteert die zich ook zo tijdens wedstrijden?
Willy: Er is geen echte leider in de groep. Wel zijn er een paar die mondiger zijn dan anderen maar een voetballende leider hebben we niet. Dat is soms goed maar vaak ook missen we dat. Soms proberen we dat bij iemand neer te leggen maar we zien dat men daar nog niet aan toe is of niet voor in de wieg gelegd is.