"Ploeg" van de week: De jeugdscheidsrechters

NO SCHEIDS - NO GAME

We proberen wekelijks een jeugdteam in de kijker te zetten. Een ploeg of team wordt tijdens wedstrijden begeleid door scheidsrechters. Deze taken worden uitgevoerd door jeugdspelers, beloften, spelers van het eerste elftal, vrijwilligers, ...

 

Kortom iedereen komt wel eens aan bod als scheidsrechter bij onze jeugdwedstrijden. De planning is in handen van Eric. We zaten met hem aan tafel en spraken over de organisatie en de begeleiding van ons scheidsrechterskorps.

Waarom moeten jeugdspelers wedstrijden leiden?

Eric: Er zijn ongeloofelijk veel wedstrijden. Dit seizoen werden er op de Leemshoeve al 75 gespeeld. Vandaag "zaterdag 5/11" zijn dit er 11. Vorig seizoen was het bang afwachten of we voldoende scheidsrechters zouden hebben en moesten we in noodsituaties steeds zelf fluiten. Dit werkt stresserend en is een enorme extra opgave. Vanaf dit seizoen moet elke jeugdspelers vanaf U14 tot en met het eerste elftal verplicht fluiten. Wie dat niet doet zal niet geselecteerd worden voor de eerstvolgende wedstrijd van zijn/haar team. Gelukkig moesten we tot op heden nog maar een speler "sanctioneren". Bij de spelers van het eerste eltal lossen ze dit anders op :-) .

Waarom betrekken jullie ook spelers van het eerste elftal?

 

Image 00002

 

 

 

Hoe verloopt de organisatie?

Eric: Er is een lijst gemaakt van alle spelers die in aanmerking komen. We houden uiteraard rekening met de wedstrijden die de spelers zelf moeten spelen, welke leeftijdscategorie er moet gefloten worden en het aantal wedstrijden er op een bepaalde dag moeten gespeeld worden. Het is heel wat werk maar het loopt goed. Niet iedereen zal voor de winterstop in aanmerking gekomen zijn maar zij zijn dan de gelukkigen onmiddellijk na de winterstop. Normaal moet niemand meer dan twee keer fluiten op een seizoen, op enkele uitzonderingen na dan. Er zijn spelers die het ook gewoon erg graag doen.

 

Image 00010

Zijn er talenten binnen de jeugdwerking?

Eric: Er zijn er wel die talent hebben en het ook erg goed doen, maar er zijn er nog meer die liever op die moment ergens anders willen zijn. Toch zeggen ze na de matchen dat ze het wel leuk vonden. Al zitten de drankbonnetjes die ze krijgen als beloning er waarschijnlijk ook wel voor iets tussen.

Ik wil bij deze alle jeugdspelers, spelers van het eerste elftal, begeleiders bedanken voor de inspanningen die ze geleverd hebben om te fungeren als scheidsrechter. Mijn respect hebben ze in alle geval.

 

20161105 101854
20161105 100857

Eric: Vanaf dit seizoen willen we de spelers van het eerste elftal meer betrekken bij de jeugd. Dit is daar een onderdeel van. Tot nogtoe verliep dit erg goed, jammer genoeg hadden we vandaag  twee mankementen. Ook voor hen is het toch belangrijk. No scheids - No Game. 
Verder speelt onze jeugd om zo hoog mogelijk te kunnen spelen. Ze willen in aanmerking komen voor het eerste elftal en de spelers die daar al actief zijn mogen niet vergeten waar ze vandaan komen. Wij zijn 1 club en willen dit ook uitstralen. Dit is meer dan alleen maar ballenjongen zijn op de thuiswedstrijden van het eerste elftal.

Wat leren onze jongeren-spelers hiermee?

Eric: Leren omgaan met kritiek op de scheidsrechters. Inschatten wat een fout veroorzaakt. Zelfvertrouwen, nemen van beslissingen op bepaalde momenten, omgaan met de gevolgen van het nemen van beslissingen en zich in de schoenen van iemand anders leren plaatsen. Het zijn belangrijke zaken die deel uitmaken van het volwassen worden van jongeren.

Image 00006

Hoe probeert KFCT de scheidsrechters te begeleiden?

Eric: Ik probeer voor hen klaar te staan en de wedstrijden te volgen die ze moeten fluiten. Bijsturen op het veld tijdens de wedstrijd als het nodig is maar er zijn weinig spelers die grote fouten maken. Dezelfde fouten zie je wel regelmatig weerkeren. Zo wordt er heel stil gefloten, weinig bewogen maar dit hangt samen met zelfvertrouwen en dat stijgt door veel te oefenen.

 

Image 00011

Wij bedankt Eric alvast voor zijn tijd en inzet voor KFCT. Het is immers heel belangrijk voor een club om mensen te hebben die een stimulans kunnen zijn om voetbal voor alle jeugdspelers mogelijk te maken. Zonder deze mensen geen scheidsrechters en zonder scheids geen wedstrijden.